Suferinta


Este inceputul unui nou an, toata lumea vorbeste de fericire, bucurii, sanatate. Dar oare pentru cati oameni acestea sunt numai vorbe goale, cati nu se simt singuri chiar si in multime, cati sunt in realitate nefericiti, cati sunt cu adevarat sanatosi, cati nu sufera?

Astfel ca azi as dori sa vorbesc despre suferinta si despre cum te-ai putea vindeca de ea. Poate ca noul an iti va da imboldul, dupa ce treci prin AAIRA (Pasii de a iesi din suferinta: Acceptarea, Arderea, Intelegerea, Renasterea si Actiunea), sa iti descoperi un drum nou in care suferinta asa cum o intelegi astazi sa dispara din paleta sentimentelor si emotiilor tale.

Omului nu-i place sa sufere, dar de obicei, prin ceea ce face, nu face decat sa caute suferinta si de multe ori chiar sa se identifice cu ea.

Dar in primul rand de ce exista suferinta? Este ea un dat?

Atunci cand reusim sa ne ardem asteptarile, frustrarile, nemultumirile si durerea vom scapa si de suferinta. Cand raportarea nostra nu se mai face la exteriorul nostru, la familie, prieteni, loc de munca, cand fericirea nu mai depinde de altii, scapam de suferinta.

Dar cum sa nu suferim cand cei pe care ii iubim, nu ne mai iubesc, sau fac lucruri care considaram noi nu sunt bune pentru ei, sau pur si simplu se afla ei insisi intr-o suferinta? 

Sa o luam logic. Suferinta este o stare, la fel ca si fericirea. Esti fericit atunci cand nevoile, asteptarile si sperantele tale se implinesc. Ele fiind aproape intotdeauna orientate spre exterior. Neimplinirea acestora duce la suferinta. Intr-un moment in care, de exemplu, asteptarile iti sunt inselate poti incepe sa suferi. Iar suferinta te impiedica sa vezi lucrurile clar si obiectiv

Cand trebuie sa gandesti, simti si cand trebuie sa simti, gandesti. Nu e nimic gresit sa suferi, atata timp cat suferinta e pasagera. Este normal si necesar sa o lasi sa se exprime la fel ca orice alt sentiment, insa atunci cand nu esti in stare sa iesi din suferinta, aceasta se transforma intr-o boala grava si incepe sa-ti consume fiinta, sa te lase gol si neputincios.

Suferinta nu vine de undeva din exterior, vine din interiorul tau, ia nastere din conflictul care se creaza intre aspiratiile, dorintele, sperantele pe care le ai si realitatea “fixa” in care ai impresia ca te desfasori.

Suferinta poate fi insa si un proces de ardere, o purificare. Un proces de intelegere, de invatare, introspectie si o sansa de a avansa. Practic suferinta este un semnal de alarma, iti atrage atentia ca ceva in viata ta nu merge bine, ca poate drumul pe care te afli nu este drumul tau. Prin suferinta subconstientul gaseste metoda prin care sa-ti faca cunoscut acest lucru. 

Suferinta se afla pretutindeni in jurul tau. Rar gasesti oameni care sa se afle in pace si echilibru indiferent de situatie si care se pot numi cu adevarat fericiti sau mai precis impliniti. 

Iar suferinta nu ajuta la nimic. Paralizeaza si orbeste. Orice situatie, oricat de rea are o rezolvare care ti se poate revela doar atunci cand esti capabil sa te detasezi de suferinta. Suferinta ia nastere de cele mai multe ori din necunoasterea / neaceptarea legilor universului (si aici fac referire la principiile hermetice pe care le-am prezentat zilele trecute).

Cum poti iesi din suferinta?

Toti avem la nastere aceeasi potentialitate care incepe sa se limiteze in functie de locul si familia in care ne nastem. Apoi pe parcursul timpului acesta potentialitate se limiteaza din ce in ce mai mult pana cand, aflandu-te intr-un punct al vietii nu mai vezi nici o alternativa. Dar aceasta este fals, pentru ca, chiar si atunci, potentialitatea este prezenta, doar ca nu mai esti capabil sa o vezi. Singurul lucru care lipseste intr-un asfel de moment este curajul de a alege alternative. Te minti cu nu am de ales, nu stiu cum sa traiesc altfel, nu sunt destul de bun, etc. Dar stii ceva, toate sunt doar scuze de a ramane in situatia in care te afli. Nu-ti place, dar este ceea ce cunosti, poate te simti chiar confortabil cu suferinta ta, pentru ca de necunoscut ti-e frica. Ai vrea sa faci altfel, dar nu ai curajul. Si astfel alegi sa ramai in situatia care iti provoaca nefericire si suferinta.

Pasii de a iesi din suferinta: Acceptarea, Arderea, Intelegerea, Renasterea si Actiunea (AAIRA).

Acceptarea. Prima faza este acceptarea ca te afli in acea situatie, aparent fara iesire, cand sufletul, mintea sau inimia ta sunt rupte. Asta este acum! Acesta este situatia. Trebuie sa incetezi sa iti faci sperante ca daca lasi acea situatie sa curga de la sine, in aceleasi conditii, aceasta se va si rezolva de la sine. Fals! Poate se va rezolva, dar tu te vei afla intr-o situatie mult mai dezavantajoasa dacat atunci cand ai constientizat problema.

Arderea. Ma refer metaforic la ardere emotionala. Lasa suferinta sa se exteriorizeze. Plangi, tipa, fa lucruri pe care ti le-ai refuzat pana atunci. Astfel o parte de suferinta se elibereaza, lasand sa se ridice valurile care iti acopera “ochii” si intelegerea.

Intelegerea. Acum e timpul sa stai de vorba cu tine insuti, sa cauti, sa descoperi originea suferintei, origine care se poate afla mult in trecut, poate chiar in copilarie. Desigur acesta poate fi un proces de durata, in care sa ai nevoie si de ajutorul unui specialist; psiholog sau duhovnic dupa preferinte.
Este un timp in care prin meditatie, hipnoza, coaching, rugaciune, introspectie poti scormoni in inima ta dupa raspunsuri si idei pentru rezolvarea situatiei. Este momentul in care sa lasi la o parte toate preconceptiile, toate tabuurile, toate dependentele fizice si sufletesti si sa privesti adanc in inima ta, sa asculti ce iti spune ea.

Renasterea. Odata ce ai constientizat aceste lucruri, ai depistat problemele launtrice, ai intrevazut solutii, poti sa iti recunosti potentialitatea. Te simti ca renascut. Ai vazut ca exista alternative.

Actiunea. Este partea cea mai esentiala. Trebuie sa aplici in practica, cat mai curand solutiile gasite, alternativele, pentru ca altfel ameninta recaderea, revenirea in suferinta. Prin actiune iti iei soarta in maini. Prin lipsa de actiune lasi totul la voia altora, sau voia sortii. Soarta – care nu exista per se ci este doar un cumul de factori exteriori carora le permitem fara restrictie sa ne influenteze viata.

A ieși din suferință este un proces pe cât de simplu pe atat de complicat. Este nevoie de multă voință, efort și determinare pentru a schimba ceva în viața ta. Cu toate acestea, poți fi sigur că ai în tine toate resursele necesare pentru a duce o viață în care suferința apare punctual in anumite momente de cotitură, in fapt o viață de pace și împlinire.

Nu spun că este ușor; spun că este posibil!


01. Ianuarie 2020 – by Diana