Magia socului

21. Iunie 2019 – Text & Foto original by Diana


Si acum imi amintesc zilele copilariei cand pe la sfarsitul lunii mai inflorea socul. De-abia asteptam momentul sa fug de-acasa pe marginea caii fereate si sa culeg mult ravnitele flori de soc. Miroseam fiecare floare pe care o culegem, iar parfumul lor delicat imi gadila narile si in gura simteam deja aroma si piscaturile sucului de soc. Ah, dar pentru sensatia cea adevarata mai trebuia sa astept zile bune!

Priveam si descantam borcanele pline cu flori de soc si lamaie, in speranta ca sucul va fi gata mai devreme. Iar cand dupa atata asteptare ajungeam sa si savurez sucul … era o adevarata desfatare.

Socul a ramas misterul copilariei mele poarta magica spre o alta dimensiune. In momentul cand parfumul lui delicat, dar totodata ametitor si dulce imi ramane pe nas si pe brate, ma simt purtata pe loc intr-o lume plina de basm, populata cu zane si felurite alte fiinte vrajite. Si nu ma mira acest lucru, caci si inaintasii nostrii considerau socul o planta magica.

Multe legende si povesti se leaga de spiritul plantei de soc. Se spune ca spiritul ei are o inteligenta feminina primordiala, prea mult timp nesocotita in cultura noastra. Este legatura cu sursa, cu izvorul Fiintei, acel loc misterios din care venim si in care la un moment dat ne vom intoarce. Ne poate invata multe despre curgerea vietii, despre devenire si trecere, despre eterna rasuflarei a mumei Pamant. 

 Socul in gradina este la fel de valoros ca o intreaga farmacie. 

zicala populara

Dar nu voi scrie acum despre proprietatile terapeutice ale plantei. Acum doresc putina “al-chemia”.  Trinitatea fiintei plantei relevata in procese alchimice.
Cuvinte cheie: coacere, maturizare, devenire, implinire, responsabilitate, protectie.

In prima faza, primavara, inflorescentele albe si delicate sub forma de umbrela emana puritate, prospetime si seductie. Daca privesti atent floricelele ele au o forma de stea in cinci colturi, pentagrama, care este un simbol al feminitatii, al lui Venus. Acesta combinata cu culoarea alba, opalescenta si mirosul seducator ne poarta cu gandul la Luna, patroana peste ape, noapte si creatie. Luna este puntea de legatura cu misterioasele adancuri ale sufletului nostru, care se releva in adevarate simtaminte.

Vara, florile polenizate formeaza fructe mici si numeroase care in timpul coacerii se inrosesc, formand un contrast interesant cu verdele frunzelor. In acest moment ni se releva, pentru o scurta perioada de timp, componenta martiala a plantei. Culoarea rosu ca sangele ne leaga de energia vitala, de corporalitate si fizicalitate. Ne leaga cu energia pura, cu activitatea si actiunea. Este partea activa a fertilitatii care mentine fluxul vietii peste generatii.

Fructele negre-liliachii stralucesc tentant in toamna fiind un semn saturnian. Saturn este pazitorul pragului, guvernatorul ultimei faze a vietii. Totodata tijele fructelor se inrosesc. 

Un joc de culori impresionant. Alb, rosu si negru. Exact ca si pulsatia vietii! Ne nastem din apa in puritate, ne maturizam traind din plin focul vietii, iar la sfarsit ne oferim ofranda pamantului. Ni se releva astfel trinitatea, ciclul etern al fortelor datatoare de viata ale naturii.

 Socul este o planta foarte potenta, atat pe plan fizic cat si pe plan energetic si mental. Daca noi cu gandurile si intentiile noastre putem afecta plantele (lucru dovedit prin numeroase experimente), oare nu pot plantele cu energia si spiritul lor sa ne afecteze la randul lor? Ba da, dar noi nu suntem constienti de acest lucru.

Natura este minunata. Ar trebui sa o tratam cu respect si deferenta.

Si spunand acestea am ramas mai departe sa privesc, sa ma minunez si sa descant borcanul cu sucul de soc in devenire, cu speranta ca si el doreste, cel putin la fel de mult ca mine, sa devina eu sau … voi deveni oare eu soc?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.