Principiul cauzei si efectului:
“Orice cauză are un efect; orice efect are o cauza; totul se produce în conformitate cu aceasta Lege. Șansa nu este decât un nume pentru aceasta Lege nerecunoscuta; există multe planuri de cauzalitate, dar nimic nu scapă Legii.”
„Totul se întâmplă conform Legii”. Nimic nu este intamplator. Nimic nu este noroc sau ghinion. Totul este o consecinta a unor actiuni sau fenomene, chiar daca la prima vedere acesta cauzalitate este ocultate. Norocul si ghinionul sunt doar termeni care indică o cauză existentă, dar este nerecunoscută sau nepercepută.
Nu exista efect fara o cauza care sa conduca intr-un fel sau altul la acest efect, dupa cum nu exista nici cauza care sa nu conduca intr-un fel sau altul spre un efect corespunzator.
Există diferite planuri ale Cauzei și Efectului. Un plan mai înalt le domină pe cele inferioare. Pentru ochiul profan unele dintre aceste planuri sunt mai evidente, altele sunt mai putin evidente.
Hermetiștii înțeleg arta și metodele de a se ridica deasupra planului obișnuit al Cauzei și Efectului prin ridicarea mentală într-un plan superior, ei devenind astfel Cauze în loc de Efecte. In general oamenii se supun factorilor de mediu (gene, instincte, traditii, voinței altora) comportandu-se ca niște pioni pe tabla de șah a vieții. Insa Maestrii, prin exercitiu si efort se ridica pe planuri superioare, dominandu-si ereditatea, dispoziția vointa astfel incat ei pot deveni insusi jocul de sah. Si Maestrii se supun acestei legi a cauzalitatii insa intr-un plan superior realitatii percepute de omul obisnuit.
De ce nu pot exista intamplari, de ce nu exista noroc sau ghinion? Pentru ca aceasta ar insemna ca acest tip de fenomene ar fi independente de legitatea Universului, a “Totului” si ca urmare superiore acestuia. Dar poate fi ceva superior lui Dumnezeu? Dumnezeu este “Totul” si nu exista lege in afara “Totului” pentru că “Totul” este Legea.
Orice gand, orice actiune pe care o initiem in viata noastra declanseaza o avalansa de evenimente, fiecare cu efectele lui, efecte care sunt urmare a actiunii logice a legii. Si niciun eveniment nu „creează” un alt eveniment, ci este doar o legătură precedentă în marele lanț ordonat de evenimente care decurg din energia creatoare a TOTULUI. Există o continuitate între toate evenimentele pecendente si cele ulterioare si consecințe. Există o relație între tot ceea ce a fost și tot ce urmează. Iar orice mica variatie a cauzei poate provoca un efect cu mult diferit.
Efectul Fluturelui
În teoria haosului, prin efectul fluturelui este descrisa dependența sensitiva a unui fenomen de condițiile inițiale. O mică schimbare a starii initiale a unui sistem non-liniar determinist poate duce la mari diferențe într-o stare ulterioară.
Termenul, strâns asociat cu lucrarile lui Edward Lorenz, este derivat din exemplul metaforic al detaliilor unei tornade (timpul exact de formare, calea exactă parcursă), care pot fi influențate de perturbații minore, cum ar fi baterea din aripi a unui fluture îndepărtat, cu câteva săptămâni mai devreme. Lorenz a descoperit acest efect atunci când, ruland modelul său meteorologic cu date despre condițiile inițiale minimal aproximate (fapt aparent lipsit de consecință) a observat ca obtine rezultate mult diferite fata de cele ale rulărilor cu date neaproximate. Deci o schimbare foarte mică în condițiile inițiale a creat o diferenta semnificative in rezultat.
Privit superficial, Pricipiul Cauzei si Efectului ne poate da impresia ca traim intr-o lume determinista, si poate pune sub semnul intrebarii insusi Liberul Arbitru. Dar luand in cosiderare Principiul Polaritatii, vedem ca Determinismul si Liberul Arbitru sunt polii extremi ai Adevarului, iar extremele nu pot fi adevarul ci doar jumatati de adevar. In pendularea noastra intre cei doi poli, nu vom atinge niciodata limita extrema a determinismului sau al liberului arbitru. Un om poate fi Liber fiind totuși si legat de Necesitate.
Scriitorii antici exprimă astfel problema: „Cu cât creația este mai departe de Creator, cu atât este mai determinata, insa cu cât se apropie mai mult de Creator, cu atât mai mult isi poate exercita Liberul Arbitru”.
Majoritatea oamenilor sunt mai mult sau mai puțin sclavii eredității, ai mediului etc. și manifestă foarte puțină libertate. Ei sunt influențati de părerile, obiceiurile și gândurile lumii exterioare lor, se lasa prada emoțiilor, sentimentelor, stărilor de spirit etc. Nu manifestă nicio stăpânire de sine. Confruntati fiind cu acesta afirmatie, ei o resping, de obicei cu indignare, spunând: „Cum? Cu siguranță eu sunt liber să acționez și să fac așa cum îmi place – fac doar ceea ce vreau să fac”. Dar nu reușesc să explice de unde apare „dorința” și ce inseamna „așa cum îmi place mie .“ Ce îi face să „dorească” un lucru în detrimentul altuia; ce ii face „le placa” un lucru si nu altul? Care este justificarea lor pentru “pentru că”, “imi place” și “imi doresc”?
Majoritatea oamenilor sunt ca niste barcutele de hartie purtate, fara nici un fel de carma, de valurile unei ape agitate, conformandu-se mediului, influențelor exterioare și dispozițiilor interne, dorințelor lor personale, dar si ale celor care ii domina sau ii supun, incapabili in a-si exercita propria lor Vointa.
Un Maestru (o persoana care lucreaza asupra ei insasi) poate schimba justificarile pentru aceste „plăceri” și „dorinte” ducandu-le spre capătul opus al polului mental. El este în măsură să “judece” si sa „vrea”, în loc sa doreasca, el poate sa-si stapaneasca sentimentele, starea de spirit, emoțiile sau influenta mediului care ar putea trezi în el “placere” si “dorință”. Maestrul, cunoscând regulile jocului, se ridică deasupra planului vieții materiale și punându-se în contact cu puterile superioare naturii lui, domină propriile dispoziții, calități, polaritatea, precum și mediul înconjurător el devenind astfel Cauza în loc de Efect.
In momentul in care tot mai multi oameni vor deveni Mestrii vietii lor, suferinta, grijile, frustrarile, nemultumirile, indoielile, intunericul vor disparea, lasand loc implinirii, iubirii si luminii.
Ești capabil să înțelegi sensul interior al acestui lucru?
29. Decembrie 2019 – by Diana