Măști


Poate ca ai observat deja, fiind atent la reactiile tale sau comportamentul tau sau in diverse imprejurari, ca de cele mai multe ori porti o masca, sau chiar mai multe.

Fiecare dintre noi am dezvoltat in timp, sub influenta mediului din jurul nostru familie, prieteni, scoala, societate, media) diferite moduri de comportament si personalitati. Mulandu-ne comportamentul in functie de situatie, putem sa facem mai bine fata acestora. Sau poate dorim numai sa ne protejam de intruziunea unora sau altora in sfera noastra privata.

Dar ce inseamna mai exact cuvantul personalitate? Acest cuvant provine din latinul persona – personae; fiind aspectul caracterului cuiva prezentat sau perceput de ceilalți, un rol sau caracter adoptat de un autor sau de un actor. Sinonimele pentru personalitate sunt : imagine, fata, fata publica, caracter, identitate, sine, fata, fatada, masca, deghizare, exterior, rol.

Noi suntem si autorii si actorii vietii nostre si cu unele exceptii, ne alegem noi insine scena si rolul pe care-l vom juca.

In recuzita ta ai, de obicei, o multime de masti. Masca de mers la servici sau la scoala, masca de om de cariera, de om de succes, de om fericit, realizat pe plan familial si / sau material. Impanzesti retelele de socializare cu mastile cele mai reusite de la munca, din timpul liber, din vacante la mare, la munte, din tari mai mult sau mai putin exotice … peste tot zambesti si arati fericit. Nu am vazut dacat foarte rar ipostaze personale in momente de suferinta. De ce? Pentru ca nu vrei sa-ti arati slab, nu vrei sa fi vazut in situatia de invins, chiar si pentru un moment, sau sa te simti mai prejos decat altii, nu doresti sa fii criticat, blamat, compatimit, nu doresti sa fii sau sa arati ca a-i fi mai putin valoros, mai putin de succes decat cei din jurul tau. Ba poate vanitatea te face sa-ti doresti sa fii chiar putin si invidiat pentru cat de reusit si de fericit esti. Iar daca in strafundurile inimii chiar asa esti si te simti, reusit si fericit atunci e perfect! Dar e oare asa?

Cine esti tu oare cu adevarat? Ti-ai adresat vreodata aceasta intrebare privindu-te in oglinda? Cine este in fond fiinta aceea care te priveste din strafundul ochilor tai?

A avea diferite personalitati nu este in sine o problema. Si e chiar ok, daca la capatul zilei reusesti sa dai jos mastile de peste zi, sa te cureti de toate reziduurile lasate de ele pe fata ta si sa te poti privi in oglinda asa cum esti tu, in adancul inimii tale.

Problema intervine atunci cand aceste masti iti raman lipite pe fata si incepi sa te identifici cu ele! Atunci incepe chinul si suferinta, pentru ca atunci nu mai esti in armonie cu tine insuti, ai uitat cine esti.

Momentul in care ajungi sa-ti pui aceasta intrebare “Cine sunt eu?”, este unul revelator. Este momentul in care realizezi ca esti mai mult decat o imagine, o reflexie, o masca, este momentul de realizare a faptului ca in tine se poate ascunde si altceva / altcineva decat ceea ce vrei tu sa arati lumii si tie insuti.

De acolo incepe cautarea si zbuciumul si lupta cu mastile pe care le-ai acumulat pe parcursul vietii. Iar descoperirea si eliberarea sinelui de aceste masti conduce la realizarea unicitatii fiintei tale si la integrarea ei in complexul sinelui universal.


18. Decembrie 2019 – Text original by Diana