Principiul Ritmului: “Totul este o curgere, înafară și înăuntru; totul este un flux; toate se ridică și cad; miscarea pendulului se manifestă în orice; măsura balansării spre dreapta este măsura balansării spre stânga; ritmul compensează.”
Acest Principiu este o continuare a Principiului Polaritatii. Pentru ca ritmul ia nastere prin miscarea repetata, circulara, pendulara sau sinusoidala intre cei doi poli stabiliți de Principiul polarității. Acesta miscare se face intotdeauna mai intai inspre un pol si apoi inspre celalalt, repetandu-se de nenumarate ori, insa rareori ea atingand si extremele, polii.
Miscarea ritmica este alimentata in permanenta cu energie fizica si mentala, altfel ea ar recede si dupa un anumit timp obiectul fizic sau mental ar ajunge in stare de repaos.
Miscarea planetelor in jurul soarelui, precum si miscarea electronilor in jurul nucleelor atomice sau spinul cuantic este ritm. Ziua si noaptea, iarna si vara, fluxul si refluxul, alternanta ploaie – soare, marirea si decaderea toate se succed intr-un anumit ritm. Totul vine si pleaca. Totul se naste pentru a muri si apoi a renaste.
Există întotdeauna o acțiune și o reacțiune; un avans și o retragere, o ascensiune și o scufundare. Ritmul se manifesta pe toate planurile: fizice, mentale sau spirituale.
Cei care au patruns adevarul acestui principiu si care au atins un anumit grad de stăpânire de sine, reusesc sa se sustraga actiunii acestui pricipiu in mod mai mult sau mai putin constient. Maestrul insa face acest lucru intodeauna în mod conștient, prin folosirea voinței sale, atingand un grad de fermitate mentala aproape imposibil de realizat de catre profani, care sunt purtati fara voia lor, înainte și înapoi, pe valurile vietii. Pricipiul Ritmului și cel al Polarității au fost studiate îndeaproape de către hermetiști, iar metodele de contracarare, neutralizare și aplicare a acestor principii sunt parte importantă din alchimia mentală hermetică.
În metafora hindusă, acest proces este exprimat ca marea suflare a lui Brahma, care creează și distruge lumile într-un ritm ciclic neîncetat. Brahma expiră și universul ia nastere. Odată cu inspirația, universul este chemat înapoi la sursă și încetează să mai existe, dar actul de a respira a lui Brahma nu se opreste aici ci se continua in eternitate.
Astfel Universurile sunt create, ating punctul lor extrem de materialitate și apoi se dizolva. La fel este cu toate lumile si formele, cu toate mișcările, filozofiile, credințele, starile mentale, modelele, guvernele si națiunile. Se nasc, se dezvolta, cresc și mor doar pentru a renaște. Un ciclu, un ritm etern.
Arta transmutarii acestui principiu la nivelul mental- uman este de a transcede inconstientul spre a purta o viata in constient.
Maine va voi spune despre cum nimic nu este intamplator. Orice cauza are un efect. Nu exista efect fara cauza. Principiul al saselea.
28. Decembrie 2019 – by Diana