Primul Principiu al Hermetismului


Principiul mentalismului – “Totul este Minte; Universul este Mental / este Constiinta.” 

Universul fenomenal este o Creație Mentală a “Totului”, supus legilor lucrurilor create. Universul își are existența în mintea “Totului”, în care Minte „trăim, ne mișcăm și avem ființa noastră”.

Pentru hermetiștii “Totul”, este incognoscibil si indefinibil. Ei considera toate teoriile și speculațiile teologilor și metafizicienilor cu privire la natura interioară a “Totului”, eforturi ale minții limitate, muritoare de a înțelege secretul Infinitului. A incerca sa intelegi acesta este ca si cum ai alerga in jurul cozii, alergand tot timpul si neajungand nicaieri, riscand astfel a te pierde in labirintul gandirii, pierzand orice rationalitate. La fel de mult gresesc si cei care incerca sa explice “Totul” prin atribuirea de personalitate, calități, proprietăți și caracteristici umane.

Hermeticii fac o distincție între Religie și Teologie – între Filozofie și Metafizică. Religia, înseamnă realizarea intuițională a existenței “Totului” și a relației cu aceasta. Prin teologie oamenii incearca de a-i atribui “Totului” personalitate, calități și caracteristici, creeaza teorii lor cu privire la voința, dorințele, planurile și proiectele “Totului” si nu in ultimul rand, prin intermediul teologiei oamenii isi asuma rolul de mijlocitori intre “Tot” si omenire. 

Prin filosofie oamenii incearca sa cunoasca acele lucruri ce pot fi definibile si cognoscibile.  Iar metafizica înseamnă încercarea de a duce cautarea si cunosterea dincolo de granițele stiutului, în regiuni de necunoscut și de neconceput, insa cu aceleasi tendințe ca si ale teologiei. 

In consecință Religia și Filosofia au rădăcini în Realitate, în timp ce Teologia și Metafizica par a fi înrădăcinate în nisipurile miscatoare ale ignoranței și care oferă nimic altceva decât cel mai nesigur sprijin pentru mintea si sufletul Omului. 

Si totusi ce ar putea fi “Totul”? Sa fie materia? Sa fie energia? Bineinteles ca nu! Este Viata si Mintea! “Totul” este “Mintea vie infinită”, este Spirit. 

Pana in acest punct am incercat sa transmit esenta acestui principiu din punct de vedere hermeneutic. Dar dupa atata filozofie hermetica, in care chiar ei, hermeticii, care ne atentioneaza ca riscam a ne invartim in jurul cozii, ajung, se pare, chiar ei a se invarti in jurul cozii, prin incearcarea de a defini “indefinibilul” si a explica “inexplicabilul”. De aceea eu nu pot decat sa concluzionez ca in limita intelegerii (mele) umane, Totul nu pot fi definit si explicat, poate insa a fi experimentat. Dar fiecare astfel de experienta este unica si individuala sustragandu-se astfel incercarilor de definire si explicare.

Daca acesti “trei initiati” ar fi ramas doar la enumerarea principiilor, fara a incerca explicatii care nu explica nimic, ar fi dovedit intr-adevar intelepciune. Incercand astfel sa explice TOTUL, au explicat insa nimicul.

Urmeaza Principiul al doi-lea al corespondentei – precum sus, asa si jos, precum inauntru, asa si in afara, precum in mic, asa si in mare. 

Sa aveti parte de o seara minunata! Pe maine!

Sursa: Kybalion.org


24. December 2019 – text original by Diana